Blogger Template by Blogcrowds

mmu

This time I want to share something about MMU position in World Ranking, South-East Ranking and in Malaysia ranking.I hope you enjoy reading my posting and be free to put comment towards this issue.

According to Webometrics, the top 10 universities are the ivy league - MIT, then Stanford, Harvard, UC Berkeley, Penn State Univ, Michigan, Cornell, Illinous Urbana Champaign, Wisconsin Madison, Texas Austin then Univ of Washington. The top in the list, for Asia’s best University, now goes to National University of Singapore (NUS), followed by National Taiwan University (NTU), then Keio University and Tokyo University.

Looking back at our South East Asia (SEA) Ranking, in the first place for year 2009 is of course NUS, then from number 2 until 4 and are all Thai Univ. followed by NTU in 5th place. RR is Regional Ranking and WR is World Ranking. USM is on the 13th place on SEA Univ ranking, even lagged behind the Indon Univ ITB and Gadjah Mada… well, this really surprised me. We are so lagged behind… in terms of Malaysian Ranking, it’s USM that makes it to the top, then followed by UTM, UM, UPM then only comes UKM…. this surprised me also… since when UM becomes like this? UM is 117 place lagged behind USM… wow! USM sure had made much progress then… But never mind, this ranking in Malaysia nobody will care. So, you are number one, so what? What normally will happen is that they would say this ranking is “not suitable” for Malaysia situation…. and we might still have the best university in the region. See! we are just a few places behind Thailand University…. and yeah, we still have the best university among the Islamic Countries…. yeah, we are still great. Malaysia Boleh!!!

Here, I provide the ranking of all universities in South-East Asia where you can see & find our universities(MMU) ranking start from 2007 till 2009. Before that, MMU still the best IPTS in Malaysia..yeahh.. but if comparing with all IPTA + IPTS .. our ranking is droping from 3rd place(2007) to 7th place(2009). What happen??? Is it because of ……….??yeah!!!

Ranking for Year 2007

**MMU still under Prof Gauth Jasmon

mmu072

ranking for year 2008

** MMU under Prof Zahrin

mmu081

Ranking for year 2009

**MMU under Prof Zahrin

mmu091

So??… where are all the University College at Malaysia in the ranking? especially MMU ?? OK OK… I know now it’s being termed as University, but there’s no sign of any of them, not even shadows. Hopefully one day, in the year 2013, MMU will also be in the list of World Class University (WCU)… hopefully without the lottery 4d number and upgraded to the 1+3D ones. God Bless!

" Hidup MMU "

Nukilan Harian




Perghh....penat sungguh badan aku nie setelah menghadiri tof(training of Faci) by UPG. That's Y aku tak update beberapa hari nie. tof memang best..differ people has differ view. my point of view is bnyk input yg aku peroleh utk aku 'memantapkan' lagi ilmu2 Faci yang aku ader.. Special Thankz to all frens cause bersama-sama have fun tak kira masa n congrate to Shahmi & Fatin cause dpt 'Run' tof dgn jayanye...

Happy Birthday ke 21 to 'Anis Syazwanis' .. moga lebih cute, cute n lagi cute.... Mat Top n Bob, jgn lupa kasi Birthday present to Anis yerk :)

Happy Belated Birthday to all my frens also who celebrate thier birthday on last week.. sori for late wishes.






holaaaa....untuk pengetahuan korang.. cerita 'Geng' Upin & Ipin telah pun berjaya mengumpul RM 2 juta dalam masa 5 hari... Thaniah kepada crew2 'Geng'.. mpga semangat kami dpt menyuntik korang utk lebih maju n terus ke hadapan dlm menghasilkan filem-filem berunsur animasi yang lebih 'mantop'..

to my frens who didnt watch this movie yet, aku reccomend uuols utk pergi n tonton sendiri kat pangung2 berdekatan cause memang berbaloi kerana cerite 'geng' Upin & Ipin nie lebih baik 100 kali ganda drpd filem2 komedi di Msia nie.


Task need to be done by this week : update blog Eng Soc, finish Eng Soc & Com E proposal, Tutorial Java, Volleyball comp n so on


" Just Be Yourself !!!! it's more than enough "


wahhhhh...seronoknye....best3...bagi aku, al kisah 2 BBQ dlm 1 minguu. Tapi bagi posting kali nie, aku nak ceritakan mengenai BBQ dak2 kelas aku...

First of all, a special thankz to our orang kuat program nie, Mr Aizad aka Abg Iss. Dia selaku ketua prog nie telah bertungkus lumus dr mula sampai akhir( hari nie)... dia yang merancang, bersama Wan Ceng + Nazir Cute. Dari segi penyediaan & pembelian makanan hidangan, Kami dak2 lelaki yang telah mengigihkan usaha kami. Terima kasih kpd Nazir + Wan Ceng cause sudi berkampung di rumah aku. Thankz to firdaus gak cause sudi menjadi comm Logistik. Thankz to Ida & d Geng cause sudi amik tikar + nasi goreng. Thakz also to Syikin n d'geng cause air yg memikat tekak + buah yang mengembongkan perut aku, nur ,Rozie + yana....

Al Kisah Kami bertiga ( Aku, Daus + Nazir) . Mungkin korang nak tahu ape cerita di sebalik kami + ayam BBQ Ujong Pasir.... Selepas aku sediakan api n ayam, aku g semayang Maghrib, Then bila balik semayang...Masya-ALLAH...bebudak dua org nie tgh sibuk nak padam kan api bara yang marak menggunakan Pasir..tu yang ayam hangus sebab aku tak pesan bila api marak sila renjis dgn air..itulah kisah ayam Bukit Kayu Hitam + Ujong Pasir....

Al kisah Tukang Masak (Daus n Sofi), Tukang Kipas n MEkap (Syikin, Fareza + Ika)...si chef kita nie..bila masak je..mak aiiiii, bergegar satu pantai tu..si Sofi dgn gelagat mengelabah bile api besar + khusyuk membedah ayam dgn Daus sampai ayam tertingal tulang... Kesian akak-akak kita nie...perfume baju dah jadi perasa BBQ...wakakaka

Al Kisah Aktiviti...Thanks to syikin cause kasi 'MUG DIY'... Sori to Qis, dia memula ingat dpt hadiah 'serbuk kari' dr aku...padahal dia dpt jam.Hadiah dr seseorang...Aku amat banggan bila dpt masuk final game 'Kahwin, Cerai, Rujuk'..perghhhh sori Daus, kita tak Menang...Aku pun masuk top 3 bg games ' Geng Bas Sekolah' ..walaupun sebagai konduktor Bus..aku tetap mengancam peserta2 lain..Nawwar memang seorang ' driver Bus' yang Bagus + Lawak...olaaaaaa


so..lihatlah gambar2 1001 kenangan kami





senyum !!!!!!!



Senyum lagi !!!!




elehh Nazir..memalu lak



Fareeza nak wat Dance..


candid !!!


Ida ???.......



syikin menghidangkan aku ayam...



cantik tak aku ??? -Nur


Posing Maut



...................


mak ai gambar nie...menakutkan ???



Yana kipas diri sendiri ???
motif ??




mereka nak bergambar dgn aku..kui kui kui




kepada Racid Manje, Pak Yah, Anisah, K, Syed Ali n Syud... Pas nie leh lah korang join kitaorang yerk..meriah bangat !!! lagi2 kalau ader ' Si Racid'.....

Next event maybe...Futsal game / Badminton...



" Jadikan Hari Esok Lebih Baik Dari Hari Sebelomnye... "





sakit nyeeeeeeeeee
memang sakit...migrain
sape yang tak tahu



aku memang anti kalau kena sakit nie
seharian terasa sakit...
penyelesaian nye...
tido + minum air kosong dgn banyak




tapi...
still tak baik2 gak...

mlm nie kitaorang dak2 tele(batch 0607)
akan wat BBQ kat Pantai Puteri
for me..its my 2nd time

' layan je !!!! '

tu yang pagi2 dah pergi pasar...
disebabkan sampai kul 11.30 kat pasar + cuaca panas.
tu yang aku balik umah cepat, then terus masak tghari
kerang rebus + sayur capcai
lepas makan...terus tumbang ...n migrain menyerang

ok..aku tak leh nak tahan lagi nie
macam nak hentakkkk je kepala nie kat dinding..

Nazir + wan Ceng tgh wat ' mesh Potato'
so...wa nak tolong

" kurangkan Kontroversi ... Tingkatkan Prestasi !!!!! "

Health info

Hello guys....

today I want to share some tips regarding dangerous act after we having our meal. Until now, i just noticed only 3 things that i must avoid after having a meal especially after lunch,dinner & breakfast.


1) don't drink water immediately - at least after 30 min cause water will disturb the digestion
process thus difficult to digest.
2) don't swim and bathe - Bathing after meal will cause the increase of blood flow to the hands,
legs & body thus the amount of blood around the stomach will therefore decrease. This will weaken the digestive system in our stomach.
3) don't eat fruits - my suggestion is better u eat fruits b4 taking ur meal cause fruits contains a
lot of vitamin c and easy to digest by stomach. Immediately eating fruits after meals will cause stomach to be bloated with air




this evening I manged to get another 4 extra tips regarding to this topic. Special thankz to my fren from New Zealand, currently pursuing medic course cause willing to share the info wif me.
Wat his say is true. All the info given by him are the things the we didn't realize that can effect our healthy body. Here r the extra info :


1) Don’t smoke - Experiment from experts proves that smoking a cigarette after meal is
comparable to smoking 10 cigarettes (chances of cancer is higher).So, for smokers..beware !!!
2) Don't drink tea - from wat he said tea leaves contain a high content of acid. This substance will
cause the Protein content in the food we consume to be hardened thus difficult to digest.
3) Don’t walk about - People always say that "after a meal walk a hundred steps and u will live
till 99". In actual fact this is not true. Walking will cause the digestive system to be unable to absorb the nutrition from the food we intake.
4) Don't sleep immediately - the food we intake will not be able to digest properly. Thus it will
lead to gastric & appendices.



It depends on u whether to follow my tips or not. It's not mean u cant do at all in ur life. but try no to make it as ur habit cause if not u will easily get disease in ur life.
"prevention is better than cure"
you still can chit-chat, reading the paper, gossiping ,watching TV & so on.Its not means u can do anything at all after u having ur heavy meal....


P/s: if u have any other extra info, be free to share wif me. :)








hello guys....
posting nie aku nak sambung dr blog
Mat Top + blog Anis chomeyyy


disebabkan dapat permintaan yang tinggi dr peminat-peminat
posting kali nie berunsur lawak
cause kakak tu nak perli kitaorang..tetapi perlian dia memakan diri sendiri


p/s : posting nie bukan tujuan memerli sesiapa...ini merupakan nukilan bengong aku sendiri !!!




al kisah dalam membeli barang pasar...
biler nampak lada merah & lada hijau ???
motiffff

aizad yang ngantuk , berubah menjadi energetic
fahmi yg muram, berubah menjadi ceria
yang penting !!!

Tesco yang sunyi,,,bertukar menjadi gamat...

tu yang akak QC agak 'bengang ngan ktorang'
QC ape???
tgk blakang baju dia..sepadan dgn badan dia :)


nie merupakan dialog perlian antara aq n kakak QC tu

akak QC : adik, korang semua dr mana?
aq: oh...kitaorang dr MMU
akak QC : ye ke!!!ingatkan korang dr England
aq : tak lah..yang sorang tu dr Melbourne(hajar), dua org tu dr Indonesia
akak QC : ohh !!! abis..kat sana, diaorang tak pernah nampak lada???
aq : tak !! kat sana, lada diaorang berbeza.tak de lada mcm tu
akak QC : abis ???
aq : kat sana ader lada kambing je..yang pendek-pendek..
akak QC : haaa???mcm mana tu.....(dia pun belah)

motiff kat cini...dia akhirnye kalah jua...nak berdebat dgn aku
mana boleh.....aku akan membela rakan-rakanku dr segala perlian
cehh.....


that's the way....
utk gambar2 menarik..please visit Mat top's blog + anis's blog

p/s: mintak maaf kepada sesiapa yg terasa pabila membaca nukilan bengong aku nie...

"make something of yourself"

"Kita tidak mensyukuri nikmat yang diberi, sebalik nya menyesali dengan ape yang belum dikecapi"


kata-kata motivasi pembuka nukilan aku kali nie...mcam biasa, hari rabu n selasa, aku free dari lecture n tutorial kelas.So, dengan perasaan gembire,aku memulakan kehidupan rabu yg mendung dgn mengunjungi Mahkamah Ayer Keroh dahulu untuk menyelesaikan kes 'saman JPJ'.




Ini merupakan kali pertama ku menjejakkan kaki ke Mahkamah sepanjang hidup aku.So, peluang ini aku gunakan sebaik mungkin untuk aku 'gain experience' bagi menghadapi hari mendatang. Memang diluar jangkaan.Ramai yang tidak terlepas dari kesalahan trafik & lalulintas.paling banyak, kaum 'M".aku salah sorang drpd mereka.

" muhammad faizun !!!!!" seorang pegawai polis memanggil namaku....seorang peguamcara membacakan kesalahan aku " muhammad faizun telah melakukan kesalahan dgn tidak memakai.................. adakah anda bersalah?" . "Ya. saya mengaku bersalah". Yang Arif "kompaun maksimum RM2000......" Izin saya membela diri....(lebih kurang 20 min perbicaraan + bantahan aku). Selepas keluar, aku dapat pujian dr peguam n pak cik2 kat citu...:) .



Saman berjaya dikurangkan walaupun pd awalnye aku mohon mahkamah batalkan saman aku. Then, gi bayar kat kaunter. Pas tu g JPJ untuk memaklumkan aku dah attend perbicaraan.



Pas tu...g MBMB utk check saman.Cause kat hmtwn dah sampai 1 surat amaran dr MBMB atas kesalahan tak memaparkan 'coupun parking pada 15/1/08. Jadi, kena lah bayar RM 25..potongan 50%.

Mak aiiii !!!!penat giler...tak pe, at least aku mempelajari sesuatu dr mahkamah.



1) biler kena saman..pastikan anda mengambil gambar kesemua suasana 'road-block' + gambar officer.Then, bila ader kenderaan yg bersalah tetapi tak disaman, ambil gambar n no plat kenderaan pesalah tersebut as an evidence.


2) Pastikan anda buat aduan bertulis ke pejabat JPJ or Polis Trafic sblm menghadiri mahkamah..jikalau kes anda berat dan dapatkan sokongan dr Tuan Pengarah.

3) Sediakan diri anda dgn hujah-hujah yang 'mantop'



So..biler kesemuanye ada, kata Yg Arif..no 1 & no 2 boleh dijadikan bahan bukti untuk rayuan kes anda.




Kali nie aku nak bercerita pasal movie upin & ipin
iaitu 'Geng the movie'

dihasilkan oleh
Les Copaque corporation Sdn Bhd
terdiri drpd ex bebudak MMU cj

cerita upin & ipin memang
tak asing dikalangan rakyat Msia...
tidak kira umur, bangsa, kaum & agama

jadi...
target pengarah movie 'GenG' nie..
> 10 juta RM

siapa sangka ???
jom kita tgk reramai !!!!!




ia mengisahkan........


Ada sesuatu yang mengganggu ketenteraman Kampung Durian Runtuh. Penduduk kampung menyebarkan cerita tentang kewujudan suatu makhluk yang menggerunkan menjelang waktu malam, namun tiada siapa yang berani mencari kebenaran disebaliknya...

Sehinggalah Badrol dan Lim, serta rakan-rakan baru mereka terjerumus ke dalam misteri tersebut tanpa disengajakan. Seekor haiwan aneh yang tidak diketahui asalnya, menjalin persahabatan dengan Rajoo dan membawa mereka semua ke suatu pengembaraan, jauh ke dalam hutan hujan Malaysia yang penuh dengan hidupan liar, termasuk seekor ular gergasi yang mistik. Sertai mereka, dalam mengungkap misteri dan merentasi cabaran di sekitar keindahan panorama flora dan fauna Malaysia.



Jadi !!!
ape tunggu lagi...
jpm rerami ke MBO or GSC...
kita gegarkan panggung 12 hb nie !!!!


p/s: sokonglah filem tempatan especially filem animasi 3D pertama di Malaysia nie...

GamBar iSu DT09



Gambar-gambar tambahan
disumbang oleh kamera KU






????????
Mat Top....
siapakah gadis istimewa mu itu ???
kakak ke berapap kah ???

dwi...
tolong jawab





MontanA
Bukan Aq yg candid gambo ko
Miss Jay yg amik
as kenangan katanye...







nie nenek aku berumur 90 lebih...
handal tak ???

p/s : dia tak minum kacip Fatimah pun !!!!






Besar Tak wau kami ???
wau tu ayah 'din' yang kasi
thanks to En Ismail






adakah ?????





azmi yg berat pun masih dipegang oleh
abg ismail...
kalau aq ?????
tu yang aku, anis & abil melayang






nama dia Abg Syam
nakal but 'cute'
dia sgt baik ngan aku





samapai dia ckp...
"nak ikut abg balik esok ...."





ular disebalik 'paddi field'




Maaf cause dapat update sikit je gambar
tu pun dpt source dr
TanDi, RifKi & Fahmi






Majlis Penyerahan anaK AnGkat
aq, Azmi, Khalil n Mak Lang










nie gambar kenangan di bendang
masa tu tgh wat Batu Penanda









Sape KenaL ??????


mY Housmate








Pose .........
MMU next Top Models
no Aizat ????
dia jadi judges je.........







" laSt Frame !!!! LaSt fRame !!!! "

judge by Miss Jay
penat tertonggeng Miss Jay








Gandingan Mantap
2 penyanyi 2000-an
lagu " WiduRi + ButtOn"
opsssss
nanti ader yang Marah !!!!!





Mengaudit Sesuatu...
aq dpt idea pakai beg mcm tu disebabkan
ilham dr " Mat ToP"









Kenangan Lelayang / Wau Gergasi









Pose !!!!!!!!!!

Baju Aq & aNis je Sepasang ........ :)









Ketika menuggu Masuk kE Gua Kelam
Tak Dpt naik TraIn cause
Tayar TraIn tu " PanCit "





hanya GamBar Sempat Diambil

VideO MeniTi KemudiaN







Sweet Charities wif students of SK Chuping
me => 1st row (left)








gituuuuuuuuuuuuuu
Nie Pose pas Penat Main WaU...
FaDhlan yg " MenYeBok "
Azmi Yg tak Leh Duduk Diam.....
Muiz yg 'Sangap'
AizAt....wat pe blakang aq tu ???
Anis..dis time ko menang "Pose"
AbIl mcm Mak BudAk



menyusul lg 50 gambar..........


Newer Posts Older Posts Home