Blogger Template by Blogcrowds

Puasa & raya

Raya datang lagi !!!!

memang best puasa n raya pada tahun ini...
kenapa ???

1) puasa kali ini berlainan dari puasa sebelum-sebelum
ini kerana puasa kali ini aku sekali lagi
dapat berpuasa 90% di kampung setelah
9 tahun berpuasa bersama rakan-rakan
di SMSJ n MMU.
Puasa kali ini berbeza juga kerana
buat pertama kali berpuasa sambil bekerja
bersama rakan2 praktikal
dan yang best skali
puasa kali ini merupakan puasa yg terakhir aku
bersama rakan2 ku di MMU walaupun hanya
meluangkan masa selama 2 hari...

2) raya kali ini merupakan raya yang amat bermakna
buat aku coz
raya tahun ini merupakan raya aku yang terakhir
sebagai seorang pelajar yang masih boleh
menikmati duit raya...
tahun hadapan, aku akan sambut raya sebagai seorang
insan yg perlu memberi duit raya
kepada 4 org adikku beserta
30 lebih sepupuku....waaaaaaa









yang penting setiap kali raya mesti
x sah kalau x main mercun n bunga api !!!!

disini aku nak berkongsi cerita
mengenai zaman2 kecil aku yg dikelilingi mercun
pada harga yg murah2

teringat aku dulu2..
ader kisah menakutkan & ader yg melucukan

yang melucukan :

1) waktu aku darjah 5 , kerajaan sudah mewartakan
yg haram bermain mercun
so, memang susah nak dapatkan stok mercun..
jadi aku pergi la ke kedai2 APEK n Kedai runcit
yg besenye ader menjual mercun

aku : Apek, lu ader jual mercun x?
Apek : Mercun apa lu mau ?
sikalang susah mau dapat stok
kalau mau..pergi belakang laa
Kawan aku : tu ape pek ?yang merah2 tu
Apek : Itu bukan mercun, itu barang semayang
lu mau ka?? kalau bakar, keluar asap saja looo

nasib baik kawan aku x beli..
terbahak-bahak aku ketawakan dia

kisah 2, aku n kekawan g
kompleks...kedai melayu

Aku : Bang.. ader jual mercun x?
Abg Kedai : Mercun ape ko mau ?
Aku : mercun bawang n Mercun mancis
Abg Kedai : ader..tu ha..kat dlm bakul n atas
almari tu
Aku : mana ader bang ??
Abg Kedai : ko kata nak mercun bawang..mercun dah x de,
bawang ader la..best gak, ko baling
kawan..x melletop, dapat bintat pun ok gak
Aku : hahahahah (gelak memanjang)
abis bang.. mercun mancis?
Abg Kedai : aku dah ckp x de... mancis ader la..
ko giris2 keluar api gak,
tapi x meletop.. best gak pe
aku : hahahaha(gelak lagi)

itu lah 2 kisah yg melucukan sewaktu
kerajaan mengharamkan penjualan mercun..
tapi aku still dapat membeli mercun
pada waktu tu setelah keluar masuk kampung..


yang menakutkan :

1) aku main mercun lebah... bila bakar, lebah tu
kejar adik aku... dia hinggap kat pipi
adik aku...
ambik !!!
sampai skarang ader parut kecik kat pipi dia

sampai skarang aku masih ingat kisah nie


2) aku nak bakar thunderclap dr tingkap
hala ke kebun nak tembak monyet..
sekali... roket tu jatuh terus hala
ke ruang tamu...
sitttttttttttttttttttt....pommmmmmmm
ayah aku yg tgh tido terus ngamuk

abah : sape yg bakar mercun tu !!!?????
odah : angah bah !!!!!

terus kunci aku kat dlm bilik...



tapi..setiap kali dapat cicak..
aku akan masuk kan mulut cicak tu mercun padi
and pommmmmmm !!!!

kalau x pon..
hantar cicak tu naik angkasa...
ikut mercun thunderclap/roket....




aishhhhhhhh
sungguh sronok biler terkenang zaman dulu
raya tahun nie ???
esok dah mula malam 7 likor..
aku dah siapkan kayu, pelita n minyak tanah
aku plan nak pasang 30 pelita sekeliling rumah
biar terang benderang

mercun aku dah beli sikit dr sal..
+ pak cik aku nanti akan bwk stok
dr Bukit aman .. hahaha !!!!

berperang 1 kampung !!!!


p/s : sape nak beli mercun n Bunga api..
leh contact sal atau aku...
harga murah je.....
macam2 ader....



1 Comment:

  1. armouris said...
    info tentang mercun kat sini - Kesan Bahan Kimia Dalam Mercun

Post a Comment



Newer Post Older Post Home